top of page
Writer's pictureEeva Ståhle

Onnistumisen kokemuksia

Paljon on vettä virrannut Luolalanjärvestä mereen siitä, kun viimeksi oli aikaa edes ajatella blogin kirjoittamista. Työtä järvellä, työtä omalla kotipihalla, siinähän sitä selitystä ihan tarpeeksi.


Takana on kahden kesän kalastukset ja kasvillisuuden keräykset, jotka ovat vaatineet joukoltamme fyysistä voimaa. Kesällä 2023 kokeilimme paunetteja. Niitä ei kauan ehditty Kalatalouskeskuksen toimesta kokea, kun verkot limoittuivat ja kalojen sijasta "pesässä" oli vihreätä mömmöä. Siitä kokemuksesta viisastuneena jatkoimme katiskoilla jo viime kesänä ja tänä kesänä päätimme panna toivomme vain katiskoihin. Saimme saman määrän kalaa (n. 600 kg), mutta kustannukset putosivat kymmenesosaan.


Nyt olemme rohkaistuneet hankkimaan omia katiskoita 10 kappaletta. Toimittajana on Jama Fishing Oy, jonka Ahmatti Special -katiskoilla on tähän mennessä tehty koekalastusta kuukauden verran.


Kyllä suutarit sinne Ahmattiin mukavasti luikahtavat vaikka tästä katiskasta onkin puhuttu erityisenä ahvensaalistajana. Se on nyt myös opittu, että jos tulosta oikeasti haluaa, katiskoita täytyy olla katsomassa muutaman päivän välein ja mäskipussit ovat ehdoton tae tuloksesta.


Suutaria, suutaria, joka pyynnillä 80-90 % saaliista suutaria. Niin, Luolalanjärvi on suutarijärvi. Kalatalousministeri Jannea kuunnellessa tietää, että suutarit eivät tästä järvestä lopu. Ensi alkuun pidin niitä kauhean outoina kaloina kauniista ulkonäöstään huolimatta. Nyt olen oppinut, että niitä on huomattavan mukava käsitellä esim. ahveneen verrattuna, koska niissä ei ole lainkaan pistäviä eviä. En yhtään ihmettele, että ranskalaiskokit ovat niin tykästyneitä tähän kalaan. Helpointa on suolata kala sisältä ja ulkoa karkealla suolalla pyyntipäivänä ja savustaa se kokonaisena seuraavana päivänä.


Ukrainalaisisoäiti opetti minulle suutaripihvien tekemisen. Kun kala on puhdistettu,

se pienitään ohuiksi suikaleiksi. Raastetaan sitten porkkanaa, sipulia ja perunaa ja paistetaan niitä pannulla jonkin aikaa. Sitten juuresmössö ja kalapalat yhdistetään, lisätään muna ja mausteet ja muotoillaan massasta pihvit. Ne voi paistaa ulkona grillissä, uunissa tai ihan tavalliseen tapaan pannulla. Hmmmm, mikä ruoka.



Pikkukalaa ei paljon pyydyksiin tule. Tässä esimerkki yhden päivän saaliista kesäkuussa 2024.



727 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Sinnikästä työtä

Alkuperäinen tavoitteemme - Luolalanjärven ja sen ympäristön kohentaminen on edennyt taas hitusen verran eteenpäin. Teimme elokuun...

Comments


bottom of page