top of page
Writer's pictureEeva Ståhle

Kiinnostava lintukeidas?

Yksi luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävimmistä alueista Luolalanjärvellä on koilliskulma, jonka tulvavaikutteiset suot eli luhdat luovat jo nyt suojaisan alueen monille varsin uhanalaisille linnuille ja eliöille.


Sen lisäksi, että pensaikko- ja avoluhdat ovat linnuston kannalta erittäin tärkeitä alueita, ne oikein ajateltuina toimivat vesistöjen suojavyöhykkeinä, pidättäen esim. pellolta valuvia ravinteita. Luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset luhdat lasketaan metsälain tarkoittamiin arvokkaisiin elinympäristöihin. Juuri sellainen on Luolalanjärven ranta-alue.


Jo keväällä 2021 käynnistyi ELY:n, kaupungin ja ProLuolalanjärvi ry:n yhteistyö kosteikkojen suunnittelemiseksi. Tavoitteena on vähentää järveen tulevaa ulkoista kuormitusta ja selkeyttää vesiä sekä rauhoittaa avoluhtaa ja pensaikkoa siellä eläville linnuille. Nyt ovat suunnitelmat valmiit järven itäisellä puolella ja ollaan siirtymässä järven länsipuolelle, jossa valuma-alue on monin verroin pienempi.


ELY:n apu asiassa on ollut huomattava. Sitä kautta on ohjattu ja kustannettu suunnittelutyötä ja on hyvin todennäköistä, että hankkeistamisen kautta toteutusvaiheeseen olisi mahdollista saada valtion tukea periaatteella 50/50.


Yhdistyksessä ollaan hyvin kiitollisia sekä ELY:n että kaupungin yhteistyöhalukkuudesta. Kosteikkojen toteutuksen myötä kutsumme naurulokkeja, lieju- ja luhtakanoja, harmaasorsia, punasotkia, lapasorsia ja muita harvinaisia vesi- ja rantavyöhykkeen lintuja löytämään oman rauhallisen pesäpaikkansa Luolalanjärven rantamilta. Myös ruoko- ja luhtakerttusia sekä satakieliä kutsumme pitämään konserttiaan luontopolulla kulkevien iloksi.


Kuvassa osa Luolalanjärven koilliskulmaan suunnitellusta kosteikosta. Järvestä katsoen oikealle rantaluhtaa; kosteikko nykyisellä viheralueella, poistuvat pitkospuut valkoisella. Oranssilla merkityssä kosteikossa saarekkeita ja syvänteitä; huoltotie mustalla; vesiä kuljettava pääoja sinisellä; luontopolku pellon puolella keltaisella katkoviivalla.








168 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Sinnikästä työtä

Alkuperäinen tavoitteemme - Luolalanjärven ja sen ympäristön kohentaminen on edennyt taas hitusen verran eteenpäin. Teimme elokuun...

Comentarios


bottom of page