top of page
Writer's pictureEeva Ståhle

Järvi houkuttaa jatkamaan

Päivitetty: 14. lokak. 2021

Yhdistyksemme tavoite vuodelle 2021 oli saattaa Luolalanjärveä koskeva tietomme ja

ymmärryksemme tasolle, josta on helppo lähteä suunnittelemaan jatkoa.


27.9.2021 pidettiin Teams, jossa ELY:n, kaupungin, TSE:n ja ProLuolalanjärvi ry:n

edustajat kohtasivat tutustuakseen tähän mennessä koottuun tutkimustietoon.

Lähtökohta on parempi kuin osattiin odottaa: Järven kalakanta on jo nyt varsin monipuolinen: ahventa, haukea, suutaria, lahnaa, särkeä ja vähän kiiskeäkin. Määrällisesti niitä ja varsinkin särkiä on toki liikaa; kalastuskokeiden mukaan kalaa on n. 10 000 kg, mikä on ominaista erittäin rehevälle järvelle. Hoitokalastustoimia siis tarvitaan. Mutta mikä mukavinta: kaloja voi vapaasti syödä. Mahtavatko löytää jatkossa tiensä purkkiin?


Toinen mukava uutinen on, että Luolalanjärven pohjasedimentin pintakerroksissa on vähemmän fosforia, kuin esim. Littoistenjärven pohjassa oli ennen fosforin sitomista.

Melko laajan syvännealueen pohjaan ei ole kertynyt fosforia sen enempää kuin matalammillekaan osuuksille.


Sedimentin syvemmissä kerroksissa fosforin määrä puolestaan vähenee ja sedimentti on hapekasta, mikä on myös hyvä tieto.


Fosforia on kuitenkin sedimentissä niin runsaasti, että se pystyy tuottamaan runsaan sinilevä-

kukinnan vuosi vuoden jälkeen. Toisaalta fosforipitoinen vesi valuu mereen ja kuormittaa sitä. Tänä kesänä tilanne oli sinilevän osalta maltillinen, koska järvellä oli levänhajottajalautta, mutta heinä-elokuussa oli sitten sitäkin enemmän viherlevää, jolloin näkösyvyys putosi kesäkuun 1,5 metristä jopa 10 senttimetriin. Tämä tietää toimia tulevaisuudessa: pohjalietteen fosfori on saatettava liukenemattomaan muotoon, jolloin levä ei enää puurouta vettä.


Järven ulkopuolelta tuleva kuormitus on nyt myös tutkittu ja paikannettu. Töitä kuormituksen vähentämiseksi tulevaisuudessa on tehty jo kuukausia. Lokakuun alussa valmistui nimittäin ensimmäinen kosteikkosuunnitelma, joka on saanut yhteistyötahojen hyväksymisen. Suunnitelma etenee nyt talousarvioesityksiin. Kosteikon toteuttamisessa on mahdollista saada ELY:ltä 50 % tukea. Se on hyvin merkittävä asia, kun otetaan huomioon, että koko kosteikkoa koskeva suunnittelutyö on tapahtunut ELY:n johdolla ja kustantamana. Näitä samoja toimia täytyy suunnitella myös järven toiselle puolelle.


Tämä satsaus kertoo, että ELY:ssä Luolalanjärven kunnostaminen nähdään tärkeänä ja siellä toivotaankin, että asia nähdään niin myös Naantalissa. ELY:n ylitarkastaja Pekka Paavilaisen ajatusta lainaten "Luolalanjärvi on pieni, mutta sijainniltaan erinomainen Naantalin kaupungin virkistysalue, onhan se aivan keskusta-alueen tuntumassa. Sen kunnostamiseen kannattaa mielestämme panostaa."


Piskuinen yhdistyksemme on saanut jo ensimmäisenä toimintavuotenaan merkittävästi aikaan. Yhteistyötä on rakennettu sekä kaupungin että eri tahojen toimijoiden suuntaan.

Suunnitelmia on toteutumassa vielä lähiviikkoina: luontopolku kohenee lintutornien etelänpuoleisilla osuuksilla, opasteita tuotetaan ja lintutaulut ovat päivittymässä. Taimon koulun teknisessä luokassa valmistuvat parhaillaan ensi keväänä puihin ripustettavat uudet linnunpöntöt. Vanhoja pönttöjä pitäisi korvata tiuhempaan tahtiin. Tässä kaikki apu on tervetullutta, jotta uudet muuttajat sulostuttaisivat Luolalanjärven rantamia.


Kun kunnostushankkeen työt ovat edenneet railakkaasti, myös myönteistä julkisuutta on tullut mukavasti. Luontopolulla tapaammekin usein hiljattain Naantaliin muuttaneita, jotka ovat jo löytäneet Luolalanjärvelle. Heistä se on kaunis, mielenkiintoinen, vaihteleva ja sopivan pitkä. Kulkijoita mietityttää kuitenkin maastopyörät polun jyrkänteissä ja luontopolun meluisa Armonlaakson tien osuus, johon he soisivat asennettavan meluvalleja E18-töiden yhteydessä.


Toivottavasti pyöräilijät löytävät kaupungin vartavasten pyöräilijöille suunnittelemat reitit ja rauha palaa luontopolulle. Sen pehmeä metsämaasto ja kävelijöitä ajatellen kunnostetut polut eivät kestä pyörillä hurvittelevia kulkijoita, saati sitten kesäaikaan polun varsilla pesivät kultakurkut; satakielet ja muut rantalehtojen laulajat. Kulkijoiden turvallisuudestakaan ei saisi tinkiä.


Parhaillaan olemme pyöräyttämässä vuoden 2022 jäsenhankinnan käyntiin ja pohdimme tulevien vuosien toimia. Tule mukaan yhdistykseemme kertomaan toiveistasi ja unelmistasi.

Ja sinä, joka et vielä ole tutustunut Luolalanjärveen, lähde liikkeelle nyt! Meillä on aika-ajoin myös talkoita, joissa tullaan mukavasti tutuiksi. Niissä on aina huippukiva meininki.


Lämmin kiitos tuesta naantalilaiset yritykset. Ihanaa, että teitä on jo niin monta mukana! Ilman teitä emme olisi saaneet tutkimussuunnitelmaamme toteutumaan toivomallamme tavalla. Toivottavasti voimme jatkaa yhteistyötä järven kunnostamisen eri vaiheissa. Näkyvyyttä voi saada esim. yhteisillä tapahtumilla, joihin kutsumme teitä lämpimästi mukaan! Toivottavasti pääsemme toteuttamaan niitä jo ensi talvena...


Kalastuskokeissa verkkoihin kävi monenlaista kalaa.






152 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Sinnikästä työtä

Alkuperäinen tavoitteemme - Luolalanjärven ja sen ympäristön kohentaminen on edennyt taas hitusen verran eteenpäin. Teimme elokuun...

Comments


bottom of page